Jak przeprowadzić remanent w firmie?
Kontrola zapasów skupia się na działaniach zmierzających do jak najlepszej koordynacji i nadzoru nad dostarczaniem, przechowywaniem i dystrybucją towarów, które mają na celu utrzymać takie ilości towaru, które z jednej strony zaspokajają bieżące potrzeby klientów, z drugiej zaś ograniczają sytuację ich nadmiernej podaży lub zniszczenia.
Co powinno znaleźć się w remanencie końcowym?
Remanent końcowy, czyli spis z natury, stanowi obowiązek spoczywający na każdym przedsiębiorcy prowadzącym Księgę Przychodów i Rozchodów oraz rozliczających się na zasadach tzw. ryczałtu. Powinien być przeprowadzony w sposób staranny i trwały. Przeprowadza się go do końca okresu rozliczeniowego, a więc do 31 grudnia. Jest on ujęty jako ostatni wpis w Księdze Przychodów i Rozchodów i element zamykający rozliczenie za dany rok. Może również stanowić pierwszy wpis w nowym roku podatkowym, sporządzony na dzień 1 stycznia. Jeżeli przedsiębiorca sporządził spis na 31 grudnia, wraz z początkiem roku podatkowego nie musi robić tego ponownie. Wystarczy, że zewidencjonuje wartość z 31 grudnia Księgi Przychodów i Rozchodów jako pierwszą pozycję nowego roku. Prawidłowo wykonany spis zawiera elementy takie jak: imię i nazwisko właściciela firmy, nazwę firmy, datę jego sporządzenia, wykaz towarów poddawanych inwentaryzacji, jednostkę i cenę miary, ilość, wartość oraz wartość łączną z natury.
Kiedy jeszcze należy sporządzić spis z natury?
Spis z natury obowiązuje przedsiębiorcę także w następujących sytuacjach:
- w pierwszym dniu rozpoczęcia działalności gospodarczej;
- w sytuacji utraty prawa do zryczałtowanego opodatkowania podatkiem dochodowym;
- w przypadku zmiany wspólnika;
- zmiany proporcji udziałów lub likwidacji działalności;
- gdy przedsiębiorca sporządza spis z natury za okresy miesięczne.
Na stronie GOFIN można znaleźć zasady dobrze przeprowadzonego remanentu końcowego. Jeżeli masz wątpliwości dotyczące sporządzania remanentu końcowego, profesjonalnego wsparcia może udzielić Ci biuro rachunkowe Warszawa.